Streaming Madness – Youtube Red

Share Button

YT

Streaming Madness is een serie blogs bedoeld om te ontdekken wat de toekomst gaat worden van de tv-en film-kijkervaring. Deze blogs zal ik dan ook delen op Filmhoek.nl en TeeVeehoek.nl.

Een creatieve community dat de laatste tijd steeds groter wordt is YouTube. In het begin werden er op YouTube vooral kattenfilmpjes en komische filmpjes gekeken, maar in de loop der jaren is het uitgegroeid tot een platform waar content creators hun creativiteit konden uiten. YouTube is steeds meer uitgegroeid tot een onderdeel van ons dagelijks leven. De filmpjes worden overal gekeken sinds de opkomst van de smartphone en tablet. Als je begint met kijken is het vaak moeilijk op te houden, omdat de filmpjes erg divers zijn. Voor filmrecensies, blogs over je favoriete fandoms en kleding/make-up blogs. Waar je ook naar op zoek bent, alles is op YouTube te vinden. Het wordt ook makkelijk gemaakt om je favoriete filmpjes en video clips te delen via social media sites als Facebook en Twitter.

Content creators kunnen geld verdienen met het maken van filmpjes. De makers krijgen dan een deel van de reclame-opbrengsten als zij zich aanmelden voor het partner programma. Je populariteit bepaalt hoeveel je er aan verdient. Een groot aantal gelukkige makers kunnen hierdoor leven van dit inkomen  .

Sinds de grote bedrijven door hebben dat er groot geld aan YouTube te verdienen valt, is het ene bod na het ander gedaan voor deze succesformule. Google is als winnaar uit de strijd gekomen. Sindsdien zijn de makers niet blij. Alles veranderde op YouTube, vaak zonder aankondiging. Dit zorgde soms voor wat opschudding.

youtube-red-logo-300x194.png

Nu is er iets nieuws! YouTube Red. Dit is een premium versie van YouTube waarvoor je als abonnee $9.99 betaald. Hier kun je exclusieve en hopelijk ook professionelere content bekijken. Er komt ook YouTube Music en YouTube Kids.

Waar ik bang voor ben is dat de gratis YouTube in kwaliteit achteruit gaat omdat de meeste partners naar Red gaan. Ook ben ik bang dat er steeds meer naar Red gaan en de gratis variant langzaam ophoudt te bestaan. Mijn idee is dat er een marketing-tovenaar bezig is om meer mensen naar Red te dwingen, door steeds meer content exclusief te maken.

Content Creators zoals Enzo Knol, die in Nederland razend populair is onder de jeugd, kunnen hier van leven. Ook verkoopt hij merchandise. Hoe zal dit gaan met Red? Zullen de kleine content creators weggedrukt worden door de grote professionelere makers? Zal YouTube over een paar jaar een betaal site worden? Zal de kracht van YouTube verdwijnen? Of zal YouTube de vervanging worden van tv kijken. Zelf kiezen wat je wanneer kijkt, bingen door een afspeellijst te maken. Dit gebeurt nu al op YouTube. Wat gebeurt er als het content dezelfde kwaliteit gaat krijgen van de gemiddelde tv programma’s? Krijgen de tv-zenders dan concurrentie?

Wat zou er gebeuren als YouTubers een echte baan zouden hebben. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box