Sesamstraat verdwijnt van NPO1

Share Button

   Sesamstraat verdwijnt van NPO1

Welke volwassenen is er niet mee groot geworden; de woorden “Na Sesamstraat is het bedtijd”. Het gaat er op lijken dat deze traditie na bijna 40 jaar gaat verdwijnen. NPO heeft namelijk besloten om Sesamstraat van zijn vaste plek om half zes te halen. Deze uitzending is dan wel een herhaling uit de ochtend van Zappelin (NPO3), maar in de avond kijken toch de meeste kindjes. In 2009 was er al een kleine opstand omdat Sesamstraat verhuisde van half zeven naar half zes. Ondanks een petitie getekend door honderdduizenden mensen bleef NPO voet bij stuk houden. NTR is verantwoordelijk voor de productie van Sesamstraat. NTR Baas Paul Römer heeft het volgende te vertellen in een interview:

“Het is voor ons geen verrassing. De cijfers van de herhaling lopen al jaren terug en tegelijkertijd komen er steeds meer digitale alternatieven. Het is jammer, want als maker wil je natuurlijk op zo’n mooi tijdstip zitten en er zullen zeker teleurgestelde kijkers zijn. Maar wij begrijpen dit besluit wel.”

Een vertegenwoordiger van NPO gaf in een interview aan wat de alternatieven voor de kinderen zijn:

“Naast de reguliere ochtenduitzending kunnen kinderen Sesamstraat zien via themakanaal Zapp Xtra, dat bij de meeste aanbieders in het basispakket zit. Of via de Zapp-app, die inmiddels 700.000 keer is gedowndload óf via uitzending gemist.”

 NPO programmadirecteur Frans Klein sluit hier bij aan:

“Er zijn nog genoeg mogelijkheden om Sesamstraat te bekijken, laten we niet vergeten dat er nog steeds twee uitzendingen per dag op NPO 1 zijn. Daarnaast staan het themakanaal, de app en de site de kijkers ten dienste. Er zijn weinig groepen die we zo optimaal bedienen als deze.”

Sesamstraat

Aart Staartjes, die al veertig jaar Meneer Aart speelt, hoorde het nieuws via de media. Zijn reactie op de website van HP De Tijd was als volgt:

“Ik schrik daar heel erg van. Wat vreselijk, Met een verhuizing naar een themakanaal draaien ze het programma de nek om, Ik denk dat ik er nu mee stop. Ik moet er natuurlijk nog even rustig over slapen, maar als Sesamstraat verhuist naar een themakanaal is de kern van het programma natuurlijk weg, Het was juist zo leuk dat kinderen ‘s avonds met hun ouders naar ons konden kijken. Dat zie ik nu niet meer gebeuren. Want die themakanalen zijn natuurlijk surrogaat: de kijkdichtheid is nul.”

Jan Slagter van Omroep MAX wist het volgende te vertellen:

“Ons is voorgesteld dat Tijd voor MAX van NPO 2 naarNPO 1 gaat en dat heeft consequenties. Dat is niet mijn schuld, de NPO heeft besloten om het naar een digitaal themakanaal te zetten. Goed, er is veel gezeuld met Sesamstraat, ik begrijp dat mensen daar nu weer iets van vinden. Ik vind het ook jammer; kennelijk is er op NPO 1 geen plek. Maar als je kinderen aan de publieke omroep wil laten wennen, zou ik ze niet naar de digitale kanalen sturen.”

Op Twitter en Facebook werd door bekende en onbekende Nederlanders verontwaardigd gereageerd op het NPO-besluit. De hastags  #Sesamstraatmoetblijven en #JesuisPino zijn dan ook trending topic. Sesamstraat moet in januari plaatsmaken voor Tijd voor MAX dat tussen 17.00 en 18.00 uur wordt uitgezonden.

Pino

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box