In Beeld: Paul de Leeuw (Chard van den Berg)

Share Button

In Beeld Paul de Leeuw door: Chard van den Berg

In Beeld: Paul de Leeuw (Chard van den Berg)

Paul de Leeuw is zonder enige twijfel één van Nederlands grootste en belangrijkste televisiepresentatoren van de afgelopen 25 jaar. Niet alleen omdat hij een “uniek talent” is, maar ook omdat hij één van de weinige presentatoren is die écht maatschappelijk betrokken is geweest en ook veel heeft betekend voor een bepaalde groep in Nederland, in dit geval de homo’s.

Paul de Leeuw werd geboren op 26 maart 1963 in Rotterdam. Hij groeide op in Lekkerkerk. In 1983 begon zijn carrière, toen hij meedeed met Cameretten, het oudste cabaret festival/wedstrijd van Nederland. Hij won toen niet en moest het afleggen tegen Brigitte Kaandorp. De Leeuw won destijds wel de persoonlijkheidsprijs.

Na een aantal jaren (succesvol) bij de radio te hebben gewerkt, kreeg Paul een contract voor televisie aangeboden. In 1987 presenteerde hij bij de AVRO samen met Sandra Reemer zijn eerste televisieprogramma, genaamd Sterrenslag. Hierin deed hij beroemde uitspraken als, “Helaas, pindakaas!”. In 1990 begon hij bij de VARA en presenteerde hij het programma De Schreeuw van de Leeuw. Het programma stond bekend om de ietwat grove en ruwe grappen, gemaakt door de Leeuw. Hierdoor raakte het programma wel eens in opspraak. In 1993 werd de aflevering uitgezonden met René Klijn, een van de eerste mensen in Nederland die er openlijk voor uitkwam dat hij aids had. De uitzending kreeg aandacht in zowel Nederland als andere delen van Europa. Zo won deze op het televisiefestival van Montreux (Frankrijk) “De Bronzen Roos” en werd de aflevering genomineerd voor een Emmy Award. Het was immers voor de eerste keer ter wereld dat er zo openlijk over aids werd gesproken. De aflevering was immers sensationeel. In de aflevering zongen Klijn en de Leeuw het nummer “Mr. Blue”. Dit werd een grote hit en stond 5 weken op nummer 1 in de top 40. Tevens werd het de best verkochte single van 1993.  Er waren ook plannen voor een album, alleen René Klijn overleed op 5 september 1993.

Hierna ging Paul de Leeuw door met het presenteren van zaterdagavond programma’s zoals Laat de Leeuw, PaPaul, Mooi! Weer De Leeuw en vele andere titels met de Leeuw of Paul erin. De programma’s van Paul worden vooralsnog gezien als vooruitstrevend, humoristisch en maatschappelijk betrokken.

Chard van den Berg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box