In beeld: Oprah Winfrey (Chard van den Berg)

Share Button

Oprah Winfrey Na aanleiding van Oprah Winfrey’s speech tijdens de 75e Golden Globe Awards kreeg ze een heleboel waardering. Zo werd ze de afgelopen weken een van de meest gegoogelde personen. Daarnaast kwamen er geruchten dat ze zich kandidaat wil stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Zelf zegt ze echter dat ze wacht op een teken van God.  Daarnaast is Oprah sinds afgelopen maand te zien in de nieuwe film A Wrinkle in Time, gebaseerd op het boek van Madeleine L’Engle. In Nederland zal de film begin april in première gaan. In deze blog ga ik dieper in op wie deze vrouw nu eigenlijk is.

Oprah Winfrey werd geboren op 29 januari 1954, in Kosciusko. De jeugd van de Amerikaanse was alles behalve makkelijk, zo schreef Winfrey in haar boek dat ze seksueel misbruikt is en haar ouders absoluut niet rijk waren. Deze twee dingen leidden er onder andere toe dat ze drugsverslavingen en vreetbuien kreeg. Toch wist ze het tot een lokaal radiostation te schoppen op 19e jarige leeftijd. Hierna kreeg ze al snel meer faam en ging ze naar Chicago om daar AM Chicago te presenteren. Uiteindelijk leidde het allemaal tot het eerste nationale praatprogramma gepresenteerd door een donkere vrouw, namelijk The Oprah Winfrey Show. Dit wordt door velen gezien als een absoluut mijlpaal in de wereldwijde televisiegeschiedenis.

De show was vanaf begin af aan een grote publiekstrekker. Zo keken er in de jaren 90 meer dan 20 miljoen mensen, ongekend voor een programma dat uitgezonden werd zo rond 4 uur. In het programma promootte Oprah een heleboel zaken, wat grote invloed had op haar publiek. Zo werden bijna alle boeken die ze promootte nummer 1 op de bestsellers lijst. Tevens zou Barack Obama in 2008 1.6 miljoen stemmen te danken hebben aan Winfrey.

Oprah Winfrey

Oprah maakte geregeld nog een uitstapje je naar de filmwereld. Zo speelde ze in 1985 in Steven Spielberg’s The Color Purple, waar ze een Oscarnominatie voor “Beste vrouwelijke bijrol” kreeg. Ze moest het echter afleggen tegen Anjelica Huston, die het beeldje won voor haar rol in Prizzi’s Honor.

Oprah zorgde nog geregeld voor controverse. In het kader van de gekkekoeienziekte die in 1996 net voorbij was, nodigde Oprah een vegetariër en activist uit in haar show. ”Je zei dat deze ziekte aids als een verkoudheid kan doen lijken”, zei Oprah. Toen de activist daar met het woord ‘absoluut’ op reageerde zei Winfrey: ”Het heeft me gestopt om ook nog maar één hamburger te eten!” Een dag later crashte ineens massaal de prijzen van rundvlees naar hun laagste punt in tien jaar. Het werd een chaos en landbouwers klaagden Oprah aan voor laster en eerroof. Dit werd in 1998 een grote zaak, die Oprah ook nog eens won. Daarnaast was ze bevriend met Harvey Weinstein en zei ze dat racisten moeten sterven.

Hoe je het ook wendt of keert, Oprah Winfrey is een van de meest gevierde sterren aller tijden en iemand die veel mensen heeft geïnspireerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box