Mad facts over Mad Men: Laatste aflevering

Share Button

Er is onlangs bevestigd dat er, tot op de laatste 7 afleveringen van Mad Men, 369 drankjes zijn gedronken… alleen al op kantoor. En tijdens de laatste afleveringen, waar de verschillende karakters flink proosten op een verdwijnend tijdperk hebben Roger en Peggy alleen al een half dozijn glazen vermouth op.

Ook niet verrassend: de consumptie van sigaretten was even wonderbaarlijk. AMC telde 942 sigaretten, verspreid over bijna elk karakter: Don, roger, Joan, Peggy, Betty en ja, zelfs de jonge Sally. Daar bij opgeteld, ook nog 18 jointjes. En toevallig staat 18 ook het aantal vrouwen waarmee Don seks mee heeft gehad. Don heeft daarbij 9 secretarissen gehad waarvan hij met 2 naar bed is geweest en zelfs met eentje getrouwd is. Benieuwd naar nog meer mad facts over Mad Men nu dat de laatste aflevering in zicht is?

NL-Mad-Men-Header

De door AMC geproduceerde en viermaal Emmy-winnende serie waarmee we ons kunnen inleven in de jaren ’60, heeft helaas zijn laatste aflevering bereikt. Via Mad Men hebben we ervaren hoe gebeurtenissen zoals de dood van Marilyn Monroe, de moord JF Kennedy, de oorlog in Vietnam en de opkomst van The Beatles de samenleving in die tijd hebben beïnvloed. Maar de belangrijkste reden waarom Mad Men zo’n populaire serie is, is dat Matthew Weiner erin geslaagd is om de sociale beklimming van de vrouw heeft weten te verhalen. Dit gebeurde niet alleen door middel van een reeks gebeurtenissen, maar vooral door de belangrijkste personages van de show: Peggy Olson, Joan Holloway, Betty Francis, Roger Sterling en last but not least Don Draper. De relatie tussen de personages helpt de kijkers te begrijpen hoe vrouwen in hun professionele en persoonlijke omgeving werden behandeld, 50 jaar geleden. De serie wordt verteld in een context waarin de vrouw altijd op de tweede plaats komt en mannen degenen zijn die de macht hebben in beide aspecten van het leven: professioneel en privé.

Matthew Weiner heeft een serie gemaakt die hetzelfde belang hecht aan zowel het plot als de kostuums en het interieur design. Hij weet dat dit de ene enige manier is om de kijker écht terug in de tijd te laten reizen. Hij neemt ons mee naar het exacte decennium en geeft ons het gevoel alsof we er zelf bij zijn; zo is hij er zeker van dat de betekenis achter elk dialoog en het verloop van de verhaallijn juist wordt geïnterpreteerd. Hetzelfde gebeurt met de personages: om hun persoonlijkheid te leren kennen en hoe ze zich aanpassen aan elke situatie, hebben ze bepaalde elementen, symbolen, banen en situaties nodig die helpen met het blootleggen van hun echte persoonlijkheid en tegelijkertijd datgene verbergen waar ze van weglopen.

STYLIGHT heeft de essentiële elementen van de vijf belangrijkste Mad Men personages verzameld die de beide kanten van hun persoonlijkheid toont, aangezien al deze personages een dubbele persoonlijkheid hebben die ze kiezen om te tonen wanneer het de context en situatie past.

MAD MEN PERSONAGES INFOGRAPHICInfographic gemaakt doorSTYLIGHT.nl

Don Draper is een mysterieuze reclame genie. Hij begon als creatief directeur bij het Sterling Cooper agentschap en hij is een kettingroker wiens favoriete drankje een Old Fashioned is. Zijn echte naam is Dick Whitman, maar hij creëerde zijn eigen identiteit en werkt aan zijn perfecte leven en zijn succes bij Sterling Cooper, waar de meeste van zijn ideeën en projecten kwamen van zijn ‘boxy bank’. Hij was getrouwd met Betty Draper, met wie hij twee kinderen heeft, daarna is hij gescheiden en hertrouwd met Megan. Maar hij worstelt in zijn persoonlijke leven en probeert zijn weg te vinden door middel van affaires, alcohol en reizen. Don heeft uiteindelijk professioneel succes tijdens de serie, hij opent zijn eigen bureau en komt erachter dat ‘opnieuw beginnen’ zijn manier is om te ontsnappen aan zijn innerlijke strijd.

MAD MEN PERSONAGES INFOGRAPHICInfographic gemaakt doorSTYLIGHT.nl

Peggy Olson begint bij het agentschap als Don’s secretaresse. Haar stijl is zo braaf en bescheiden, dat ze al opmerkingen en tips krijgt tijdens haar eerste dag. Op Joan’s advies draagt ze kleurrijke sjaals om haar outfits op te fleuren. Maar Peggy’s personage evolueert en al snel wordt ze volwassen: het meisje wordt een vrouw die erkenning wilt voor haar werk. Deze evolutie weerspiegelt zich ook in haar stijl: haar brave paardenstaartje verandert in een edgy kapsel en haar outfits worden meer volwassen. Ze kreeg veel aandacht toen ze haar zwarte, witte en oranje broekpak droeg, die volgens de stylist niet alleen haar empowerment weergaf, maar ook de kleuren van het Mad Men logo weerspiegeld. Broek-pakken waren op dat moment populair, maar nog steeds een gewaagde keuze. De eerste vrouw die dit droeg was op de House of Congress in 1969, en trok heel wat aandacht. Als we kijken
naar Peggy’s personage in seizoen 7, lijkt het erg ver weg van de tijd toen ze de aan de copy voor haar eerste Belle Jolie lippenstift werkte.

MAD MEN PERSONAGES INFOGRAPHICInfographic gemaakt doorSTYLIGHT.nl

Joan Holloway is de Office Manager bij het agentschap. Op het werk is haar stijl onberispelijk: ze accentueert haar zandloper vorm met strakke, kleurrijke jurken, haar haar is perfect gecoiffeerd en de roze lip kleur past perfect bij haar teint. Ze is ontzettend vrouwelijk en weet dat ze in een wereld gedomineerd door mannen gebruik kan maken van haar rondingen om te krijgen wat ze wil. Maar ze is vooral een zeer attente manager en er is geen detail dat onopgemerkt gaat; ze kan bazig en soms bijna wreed zijn. Maar achter de zelfverzekerde, verleidelijke manager, er is een andere Joan: de Joan die thuis TV kijkt met een bril op en bang is om “vernietigd” te eindigen zoals Marilyn Monroe. Dit is de Joan die de liefde zoekt en er niet in slaagt om het te vinden. En tot slot, ook de Joan die verrast met haar accordeon en in het Frans zingt: “C’est Magnifique”

MAD MEN PERSONAGES INFOGRAPHICInfographic gemaakt doorSTYLIGHT.nl

Betty Francis is een symbool van haar tijd, ze weet wat haar doel is en waar ze voor is opgeleid: om de perfecte huisvrouw en moeder zijn. Maar deze rol maakt haar helaas niet gelukkig en frustreert haar zelfs. Ze geniet van de elegante en glamoureuze leven dat Don haar geeft, maar ze voelt zich niet voldaan. “Ze wil gelukkig zijn, wil ze weten hoe dat voelt. Er werd haar verteld dat ze gelukkig zou zijn als ze een moeder en een echtgenote was… maar wanneer dit niet gebeurde, veroorzaakte het heel wat complicaties. Maar ik denk dat ze het heeft geprobeerd”, bevestigt actrice January Jones, die de rol van Betty speelt in Mad Men. Eén van haar wegen naar geluk is het scheiden van Don en het trouwen met Henry Francis, dus ze wordt de vrouw van een politicus. Ze is moe om haar mening voor zichzelf te houden en te eisen om gehoord te worden, en als gevolg verft ze haar haar bruin wanneer ze de vrouw wordt van Henry, in de hoop dat ze zo op Jackie Kennedy lijkt. Als teken van haar verveling en frustratie komt ze gewicht aan, een excuus dat de scriptschrijvers gebruikten als gevolg van haar zwangerschap in het echte leven.

MAD MEN PERSONAGES INFOGRAPHICInfographic gemaakt doorSTYLIGHT.nl

Roger Sterling is een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Hij begint als founding partner bij Sterling Cooper Advertising Agency en het sticht daarna een nieuw agentschap op, genaamd SCDP. Hij leidt een relaxte levensstijl waardoor hij bekend staat als de silver fox :twee keer echtscheidingen, een kind met Joan en bereidt om te experimenteren met drugs. Hij krijgt twee hartaanvallen en in plaats van het veranderen van zijn levensstijl, blijft hij drinken, vooral zijn favoriet: Vodka Martini. Hij heeft een elegante stijl en kleedt zich altijd in driedelig pak en double-breasted colberts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box