Interview Stephanie Leonidas door Immy verdonschot

Share Button

Eerder was ze al te zien in het Nederlandse Kruistocht in Spijkerbroek en vorig jaar scoorde ze een van de hoofdrollen in de SyFy serie Defiance: Stephanie Leonidas. Op vrijdag 11 maart ging seizoen één hiervan in première op het Imagine Film Festival en daarvoor was zij aanwezig. Film- en Teeveehoekreporter Immy Verdonschot voelde de knappe Irathiaanse aan de tand over haar buitenaardse karakter en talenten.

Interview Stephanie Leonidas 1

Afgaande op je cv heb je wel wat met fantasy, met titels als Dracula, Atlantis en MirrorMask, de winnaar van de juryprijs in 2006.
“Is MirrorMask hier bekroond? Dat zijn ze me vergeten te vertellen! Wat leuk. Het klopt, ik hou van films met vreemde wezens en een duistere sfeer. Ik groeide op met The Neverending Story, The Dark Crystal en E.T. Dat zijn mijn favoriete films. Ik staarde altijd naar de televisie denkend ‘Ik wil daarbij zijn’. Ik had nooit verwacht dat het daadwerkelijk zou lukken.”

Nu speel je in Defiance de buitenaardse Irisa. Wat voor research doe je naar zo’n buitenissig personage?
“Irisa is dan wel een Irathiaan, maar ze heeft een menselijk hart. Bovenal is ze een jong meisje dat zichzelf leert ontdekken. Voor mij zat het nieuwe element in haar talenten om met messen om te gaan. Daar zijn heel wat trainingsuren in gaan zitten. Ik kreeg een gigantisch papier met daarop een menselijk figuur getekend. Daar moest ik dan tennisballen op mikken. Geleidelijk mocht ik van tennisballen overstappen naar messen. En die werden steeds scherper en gevaarlijker. Als ik als mezelf train, dus als Stephanie, is iedereen behoorlijk bang. Het grappige is dat zodra ik in de huid van mijn personage Irisa zit, iedereen me van alles durft te laten doen met die messen. Terwijl ik toch écht dezelfde persoon ben!”

Interview Stephanie Leonidas 2

Maar wel totaal onherkenbaar. Wordt je ooit herkend op straat?
“Niet als Irisa, haha. Op conventies reageren mensen geschokt als ze ontdekken dat ik dat meisje achter de make up ben. Het leuke is dat er fans verkleed als Irisa op dat soort conventies afkomen. Het is surreëel, en vleiend. Zij zien er soms zó overtuigend uit, dat ik me bijna zorgen maak voor mijn baan (lacht). En in plaats van de 2,5 uur die ik elke draaidag op de make-up-stoel ziet, doen zij er twintig minuten over! Dus volgens mij doen we iets fout, haha.”

Firefly heeft Browncoats, Star Trek Trekkers… hoe heten de fanatieke fans van Defiance?
“Geen flauw idee! Maar als die nog niet bestaat, dan verzin ik er zelf wel een! Hmm… dat moet wel iets met Irathianen te maken hebben. Al is het alleen om mezelf goed vertegenwoordigd te hebben, want er zitten nog meer buitenaardse soorten in Defiance.” (Na lang piekeren heeft Stephanie nog niet de juiste naam te pakken. Tijdens de Q&A vroeg ik het nogmaals) “Jij weer! You’re cheeky… Ik heb het er gisteren ook met anderen over gehad en we kwamen op ‘Defi-ers.’ Maar dat vonden we eigenlijk rubbish. Dus waarschijnlijk iets als ‘The D’s’.”

Wat zijn de goede en slechte eigenschappen van Irisa?
“Als Irisa heb ik het gevoel dat ik alles aankan. Als ik in haar huid zit, dan kan ik bijvoorbeeld ineens een hek beklimmen. Terwijl ik als Stephanie niet eens een touw in kan! Er komt dan een bepaalde kracht uit en dat is heel leuk om te doen en te ervaren. Verder is ze niet echt een prater. Ze zegt pas wat als ze echt het gevoel heeft dat het nodig is en iets bij kan dragen, maar anders houdt ze zich op de achtergrond. En ja, ze is een alien dus kan gevaarlijk zijn. Dat is terug te zien in de relatie met Nolan. Hij weet hoe gevaarlijk ze kan zijn en dat kan voor wat spanningen zorgen in hun vader-dochter relatie. Wat als ik in 2046 zou leven? Wow… Ik zou me achter Irisa verschuilen denk ik! Dan ben ik een van de gillende mensen die haar om hulp vraagt. Of ik gebruik mijn look van de serie en zorgt dat ik er nog net zo uit zie. Dan zou niemand wat proberen.”

Interview Stephanie Leonidas 3

In Defiance ziet St. Louis er door terraforming drastisch anders uit. Hoe zou Amsterdam in 2046 ogen?
“Het is een mix van de aarde en een andere planeet, dus uit de Amsterdamse gebouwen zouden kleurrijke buitenaardse planten groeien. En aangezien jullie veel fietsen… hebben die anno 2046 dan een vliegtuigmotor waardoor het een zweeffiets wordt. Met fietspaden in de lucht, zou dat er niet cool uitzien? En aliens met Nederlandse accenten, dat wil ik wel horen. Trouwens, dat is misschien wel een goed idee voor seizoen drie.”

Over talen gesproken. Je hebt voor Defiance een compleet nieuwe taal moeten leren.
“Irathiaans is nu mijn tweede taal, haha. David Peterson, die ook aan Game of Thrones meewerkt, heeft voor de serie vijf talen gecreëerd, voor elke cultuur een. Het was een behoorlijke klus om zo’n nieuwe taal onder de knie te krijgen. Het maakt mijn personage wel helemaal compleet. Het grappige is dat we ook in de lunchpauze door blijven babbelen, alsof we een geheimtaal hebben. Mijn favoriete woord? Dat is ‘tashinka’, wat ‘klein meisje’ betekent. Zo wordt Irisa vaak genoemd. Maar het vloekwoord ‘shtako’ is het eerste woord dat we allemaal kenden. Dat gebruik ik ook buiten de serie om, bijvoorbeeld bij mijn ouders. Heel veilig, want niemand begrijpt het.”

Interview Stephanie Leonidas 4

Het is een Amerikaanse serie, maar dat blijkt niet direct uit de cast.
“Haha, dat klopt. Julie (Benz) prijst zich erop dat ze de enige Amerikaan is. Verder komt Grant uit Nieuw-Zeeland, maar een groot deel is Brits, Schots of Canadees. Inhoudelijk sluit dat goed aan bij Defiance. In de serie leven meerdere culturen samen en dat wordt op die manier mooi weerspiegeld. Ik heb dus ook een Amerikaanse accent moeten leren voor Irisa. Het Cogney-accent heb ik een kans gegeven, maar dat werkte totaal niet!”

Vanaf 19 juni is seizoen twee te zien in de V.S. Heb je nu vakantie?
“In december waren we klaar met de opnames. Dat heeft ongeveer zes maanden geduurd en daarna heb ik inderdaad even vakantie gehad. Maar sinds kort zijn we begonnen met de promotie van seizoen twee, dus heb ik het daar druk mee. Wat je kunt verwachten? In het nieuwe seizoen is de sfeer donkerder. En dat niet alleen, Irisa ook. In seizoen een was ze nog wat liever en af en toe wil ik die Irisa wel terug (lacht). We gaan ook meer van het landschap buiten Defiance verkennen. Dus je krijgt andere omgevingen te zien.”

Interview Stephanie Leonidas 5

Defiance wordt vanaf woensdag 30 april 2014 om 21:00 uur uitgezonden op Syfy. In Amerika gaat vanaf 19 juni seizoen twee weer beginnen.

Dit interview is in verkorte versie tevens te lezen op www.imaginefilmfestival.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box