Blog: Hallo, mijn naam is Immy… en ik ben serie verslaafd

Share Button

Mijn naam is Immy...

Blog #1: Hallo, mijn naam is Immy… en ik ben serie verslaafd 😉

Het nieuwe jaar is inmiddels al aan het einde van haar eerste maand en daar past natuurlijk ook een nieuwe blog bij. Ik schrijf vanaf nu niet alleen meer blogs over films, maar ook over series. Net als met films, ben ik opgegroeid met series. Zo kan ik me nog herinneren dat ik als klein kind extra vroeg opstond om het begin van Alfred J. Kwak niet te missen en vervolgens nog een kwartier lang naar een leeg scherm te staren voor het eindelijk begon.

Hallo, mijn naam is Immy... - Alfred J. Kwak

Later volgden vele andere series. Van de Nederlandse series als Oppassen!, Zonder Ernst, Ik ben je moeder niet en zelfs een enkele soap tot de series die onze familieavonden op zaterdag vulden met Lois & Clark: The New Adventures of Superman. Als tiener van de nieuwe media generatie was ik al snel niet meer weg te slaan bij de televisie. Van vele series zag ik verschillende afleveringen (Dawson’s Creek, Saved by the Bell, The Nanny etc.) maar ik beschouwde mezelf nooit een echte fan tot ik op een vrijdagavond mijn eerste aflevering van Buffy the Vampire Slayer zag. Ik ging helemaal op in de wereld vol vampiers, demonen, heksen en slayers en kocht al snel video-boxen en dvd-boxen zodra deze uitkwamen.

Hallo, mijn naam is Immy... - Lois & Clark

Het voordeel van series is dat je personages kunt volgen. Een film vliegt als het ware voorbij en daarna is het afgelopen (tenzij er natuurlijk nog een – of meer – vervolg op komt). Series hebben meerdere verhaallijnen die je vasthouden en er is altijd wel een personage waar je je in kunt herkennen. Niet te vergeten de vele cliffhangers waar gebruik van wordt gemaakt. Bij sommige series kun je niet wachten op de volgende aflevering en is het een absolute hel om ook maar een week (of langer) te moeten wachten op de ontknoping of het gevolg na zo’n cliffhanger met een ‘To be continued’ scherm. Terwijl je met de ene serie kunt lachen, zijn er andere juist voor de spanning of drama.

Tegenwoordig is het gemakkelijker om series te kijken op welk medium dan ook. Buffy the Vampire Slayer was de eerste serie waarvan ik afleveringen downloadde. Met de toen nog verschrikkelijke kwaliteit, kleine schermen en vaak verkeerde extensies of afspeelprogramma’s waardoor ik alleen geluid hoorde. Gelukkig is er nu veel veranderd. Zo hoef je geen weken meer te wachten op een aflevering en is de kwaliteit geweldig. Tevens is de kwaliteit van series op zich gigantisch vooruit gegaan… wat leidt tot mijn ‘probleem’: Er zijn teveel goede series en ik kan ze niet allemaal volgen. Als ik heel eerlijk ben, dan wil ik dat ook niet eens. Het zou namelijk niet mogelijk zijn. Maar des te beter is het om in de tussenperiodes (zoals de winter of zomer) een andere serie een kans te geven.

Hallo, mijn naam is Immy... - Buffy DVD collectie

Een groot verschil van de afgelopen jaren is ook de kwaliteit van de series zelf. Voorheen waren series simpelweg een sitcom waar alleen mee gelachen kon worden. Of een drama waar alles erg zwaar was. Zowel de verhaallijnen als de personages zijn interessanter geworden, nieuwe ideeën worden uitgewerkt (al zijn er natuurlijk ook veel series gebaseerd op boeken) en genres worden overschreden. Een serie kan zowel humor, spanning, fantasy als drama bevatten. Naast deze diversiteit zijn ook de productionele omstandigheden erg gegroeid voor series. En dit alles is terug te zien, waardoor we alleen maar meer series kunnen en willen kijken.

Hallo, mijn naam is Immy... - Netflix

Op dit moment volg ik ongeveer vijftien tot twintig series, waarvan ik er zeker tien probeer te zien zodra deze online komen. Daarnaast heb ik nog velen op mijn lijstje staan die veel lof krijgen en ook nog wat oude series waar ik nooit aan toegekomen ben (te denken aan de klassieker Twin Peaks, maar ook aan nieuwe series zoals House of Cards, Homeland etc.). Ik ben van plan om zo veel mogelijk te bloggen over de series die ik volg, het nieuws daarvan of de verhalen die ik van anderen hoor. Mocht er dan ook iemand zijn die mij een goede serie aan kan raden: Barst maar los, want ik wil iedere serie graag een kans geven. Ik geef toe dat ik bij American Horror Story redelijk snel ben afgehaakt en Pretty Little Liars en Awkward werden me iets te absurd, dus daar ben ik ook mee gestopt. Maar voor het overgrote deel wil ik series altijd afkijken. Dat is naar mijn mening de enige manier om een serie echt op waarde te kunnen schatten.

Enkele series die ik op dit moment volg: How I Met Your Mother, The Big Bang Theory, The Crazy Ones, Castle, Revenge, Once Upon a Time, Parenthood. Heb jij nog aanraders? Dan hoor ik het graag!

Xoxo,

Gossip Girl…. Just kidding 😉

Immy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box