Blog: De uitdaging – G (Immy Verdondschot)

Share Button

filmstrip2door: Immy Verdonschot

Naamloos-1

Het is inmiddels alweer even geleden, maar hopelijk maak ik het goed met een extra lange editie. Voor mijn reeks aan uitdagingen zijn we namelijk bij de letter ‘G’ beland. En dat blijkt een nogal populaire letter in serieland te zijn. Zo ga ik het hebben over inmiddels geannuleerde series, Netflixseries, webseries, een oneindig lange serie en ja… Ik zal ook nog even een bepaalde Emmywinnende HBO-serie bespreken. So without further ado:

Drie generaties vrouwen
Deze maand was het precies vijftien jaar geleden dat een van mijn favoriete series is begonnen: Gilmore Girls. Dit leidde tot enkele leuke artikelen op andere sites, als ook mijn eigen herinneringen aan de serie. Ik zat toen net op de middelbare school en een van mijn nieuwe vriendinnen attendeerde me op het bestaan van deze serie die ging over een moeder en dochter, maar eigenlijk meer vriendinnen waren. Als ik het me goed herinner is Gilmore Girls daarmee ook de eerste serie die ik vanaf begin af aan en tot het einde heb gevolgd. Al kwam ik er later achter dat ik een nogal belangrijke aflevering gemist had toen ik de dvd’s kocht. Er zijn meerdere redenen waarom ik zo van deze serie hou: Allereerst is het een pittoresk dorpje en daarnaast bevat de serie een geweldige cast die de meest excentrieke personages spelen. In geen enkele andere serie vindt je dit terug. Een special mention gaat nog naar Edward Herrmann. Hij speelde Richard, de geweldige vader van Lorelai en opa van Rory. Afgelopen jaar kwam hij helaas op 31 december te overlijden.

Gilmore-Girls-gilmore-girls-28847720-1024-768

Maar bovenal hou ik vooral van alle ‘banter’ waar ze zo bekend om staan, die vol zit met verwijzingen naar films, series en muziek. Maar ook alle nutteloze gesprekken die ik maar al te vermakelijk vond (FYI: hier heb je zo’n voorbeeld). Geen enkele serie heeft dat nog weten te evenaren en dat maakt Gilmore Girls dan ook een unieke en zeer vermakelijke serie. Ik ben daarom superbenieuwd naar het vervolg dat Netflix de serie gaat geven, met enkele originele afleveringen inclusief de originele cast!

Uit volle borst
Dit jaar kwam de serie over een Gleeclub vol ‘losers’ ten einde. Na jaren zang en dans besloten ze niet langer verder te gaan. Naar mijn mening waren de laatste seizoenen lang niet zo vermakelijk als de eerste drie, met de originele cast. Na het overlijden van Cory Monteith, die Finn speelde in de serie, was dit – voor zover ik het begrepen heb – ook een groepsbesluit. Ze zouden hun contract naleven en daarna eindigen met de serie. Overigens leverde dit misschien wel een van de mooiste tributes aan een acteur op in welke serie dan ook.

Wat de serie mooi kon doen was serieuze onderwerpen aansnijden en deze op een manier belichten zoals dat nog niet eerder was gedaan. Neem bijvoorbeeld een aflevering uit het eerste seizoen, waarin de hele club uiteindelijk een bepaalde periode in een rolstoel de school door moet. Niet te vergeten het geweldige nummer wat daar uiteindelijk uit voorkomt. Om Glee leuk te vinden, moet je echter wel van zang en dans houden, of misschien wel van musicals. Want op ieder moment konden ze in zang uitbarsten en leek de hele school mee te doen. Wat nogal tegenstrijdig was met de momenten waarop de middelbare school ze continue uitlachte en uitmaakte voor losers. Een ander punt waar ik me nogal aan kon storen was dat de personages een groei begonnen door te maken. Echter was er dan telkens weer een aflevering waarin ze teruggingen naar hun roots en al die groei voor niets leek te zijn geweest.

Dat gezegd hebbende kon ik wel altijd ontzettend genieten van de nummers die ze deden. Waar ik vrienden en collega’s heb horen te zeggen dat het ‘te perfect’ is, omdat het gezongen is in een studio en goed gearticuleerd, kon ik daar juist van genieten. Ook ben ik van mening dat ze enkele hele mooie mash-ups en covers hebben gedaan, waar ik nog steeds graag naar luister. Overigens was het voordeel van weten dat de serie ten einde is, dat ze het verhaal goed konden afronden. Persoonlijk ben ik nog steeds van mening dat Rachel Berry Barbra Streisand had moeten ontmoeten in de laatste aflevering. Maar desalniettemin kwam het verhaal full circle in de laatste aflevering.

Geeks unite!
Als ik dan toch met de letter G bezig ben, dan kan ik niet anders dan ook even een uitstapje maken naar een webserie, namelijk The Guild. Deze serie kwam uit het briljante brein van Felicia Day, die het eigenlijk als een sitcom pitchte. Toen echter geen enkele studio ermee aan de slag wilde gaan, is ze op eigen houtje verder gegaan. De serie over gamers (denk World of Warcraft) die elkaar alleen via de fantastische spelwereld en headsets kennen en elkaar voor het eerst gaan ontmoeten, werd een gigantisch succes. Niet alleen volgde er daarom nog vijf seizoenen, maar ook is Day zo ver gekomen dat ze op YouTube haar eigen kanaal heeft weten op te zetten, genaamd ‘Geek and Sundry’. Hoewel de serie met stereotypes werkt, wist Day de meest geweldige verhaallijnen te bedenken, waardoor ze uiteindelijk belandt bij het bedrijf dat haar favoriete spel maakt. Daarnaast wist ze het publiek altijd te verrassen met teasers: Rond kerst en voor het nieuwe seizoen begon, kwam er altijd een ‘videoclip’ uit van haar en haar team. Het moet natuurlijk je smaak zijn, maar ik heb er ontzettend van genoten. Voor alle geeks, enjoy:

Jong geleerd is oud gedaan
Als laatste wil ik nog uitgebreid ingaan op de Netflixserie: Grace and Frankie. Een serie die gaat over twee dames wiens mannen na vele jaren aangeven met elkaar verder te willen gaan. Deze rollen worden door niemand minder gespeeld dan Jane Fonda, Lily Tomlin, Martin Sheen en Sam Waterston. Persoonlijk vind ik het geweldig om deze grote namen in een serie te kunnen zien schitteren. Niet alleen zijn het geweldige combinaties, maar het levert interessante verhaallijnen op. Welke serie draait er tegenwoordig nog voornamelijk om oudere mensen? Hoewel lang niet iedere aflevering even boeiend is, weten Fonda en Tomlin het geweldig te spelen. Zij zijn de sterren van de show en een perfecte combinatie van een hippie die samenwoont met een wat rechtlijnigere dame. Netflix heeft de serie zelfs al een tweede seizoen beloofd, maar voorlopig kun je vooruit met de dertien afleveringen uit het eerste seizoen.

TV STILL -- DO NOT PURGE -- Jane Fonda and Lily Tomlin in the Netflix Original Series "Grace and Frankie". Photo by Melissa Moseley for Netflix.§

Genoeg G’s
De vorige keer had ik al aangegeven dat ik niet al te veel aandacht zou besteden aan Game of Thrones. Dit omdat deze al voldoende vertegenwoordigd is op onze site. Wel wil ik benoemen dat deze serie in zijn soort een baanbrekende serie is. Dat HBO het inzicht heeft gehad om een dergelijke fantastische serie te laten maken met een budget dat daarbij past, is geweldig. Oh, en de credits van de serie zijn alleen al het noemen waard. Maar er zijn nog vele andere series die beginnen met een G. Zo kun je denken aan de oneindige Grey’s Anatomy. Waar deze in het begin een geweldige cast had en de meest interessante ziekenhuisgevallen, heeft nu het gros van de originele cast de serie verlaten. Ook de onderlinge relaties konden me niet meer boeien… Het mag dan wel nog steeds succesvol zijn, maar dit jaar ben ik dan toch eindelijk gestopt met het ziekenhuisdrama. Shonda Rhimes heeft overigens aangegeven dat ze er een volgende ER van wil maken (een serie die 15 seizoenen duurde). Ik denk dat het de kwaliteit niet ten goede zal komen, maar ze is in ieder geval al goed op weg.

kibblesmith_imp_girls_001

Ook noemenswaardig is Gossip Girl. Een serie die iedere aflevering begon met een voice-over en ging over een blog die niets anders deed dan praten over ‘New Yorks social elite’. Als geen ander liet deze serie zien waar peer pressure toe kan leiden, als ook het verschil in klasse dat nog steeds zichtbaar is. Toch kon alle drama mij niet al te lang interesseren en ben ik ergens halverwege de serie gestopt met kijken. Toen ik er echter achter kwam dat de serie gecancelled was, ben ik weer van voor af aan begonnen voor een simpele reden: Ik wilde weten wie Gossip Girl was. Niet alleen had deze serie de beste voice-over stem voor televisie die je maar kan bedenken, juist Kristen Bell van Veronica Mars, maar ook vond ik het een geweldige ontknoping. Voor mij was het iets te veel drama en backstabbing, dus de serie zal ik niet snel opnieuw kijken. Maar voor zijn tijd was de serie volgens mij een van de eerste die het gebruik van mobieltjes onder tieners als geen ander in beeld bracht.

Ik zou het ook nog graag over Girls hebben gehad. Maar helaas is dat een van de series die nog steeds op mijn lijst staat om te zien. Voor dit keer laat ik het dus hierbij en ik hoop binnen niet al te lange tijd mijn blog over series met een ‘H’ ook te kunnen delen. Stay tuned!

You know you love me,

Xoxo,

Gossip Girl Immy. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box