Blog Als je niet kunt kijken… dan ga je lezen! (Immy Verdonschot)

Share Button

Blog Als je niet kunt kijken… dan ga je lezen! (Immy Verdonschot)

door: Immy Verdonschot

Uit mijn vorige blog bleek al dat de meeste series waar ik naar kijk voorlopig even op stil staan. Hoe kom je dan in hemelsnaam de zomerperiode door? Zomerseries zijn een goed alternatief, al hebben deze vaak een korter seizoen. Bij mij blijft altijd het verlangen hangen naar meer verhalen van de bekende personages. Gelukkig is ook daar een oplossing voor gevonden, maar… dan moet je wel van lezen houden!

1 Blog Als je niet kunt kijken… dan ga je lezen! (Immy Verdonschot)

Richard Castle, schrijver
Voor iedereen die de serie Castle kijkt is het bekend dat het hoofdpersonage, Richard Castle, een schrijver, de detective Kate Beckett volgt voor inspiratie. Tijdens de serie wordt er herhaaldelijk verwezen naar zijn schrijfwerk, als ook naar de boeken van Nikki Heat: De boekenreeks die gebaseerd is op Beckett. De vraag van fans naar deze boeken was zo sterk, dat er daadwerkelijk boeken zijn verschenen van Richard Castle (al heeft hij natuurlijk wel een ghost writer). Zo kun je dus tussen de seizoenen door genieten van Heat Wave, Naked Heat, Frozen Heat, Heat Rises en Deadly Heat. Inmiddels heb ik deze allemaal gelezen, maar laat ik er nu in september NOG een boek uitkomen: Raging Heat. Een boek dat naar mijn weten nog niet in de serie naar voren is genoemd. Maar Castle was al een befaamde schrijver aan het begin van de serie. Dit vanwege zijn boekenreeks over Derek Storm. Met terugwerkende kracht zijn ook deze verhalen uitgegeven. Echter niet als boek, maar graphic novels, ofwel comics. Hoewel de Storm novels naar mijn mening een leuke verlenging van de Castle wereld zijn, zijn het de boeken van Heat waar je kunt genieten van de bekende personages en nog meer geweldige referenties naar de serie, afleveringen en ander werk van de acteurs (zo zijn er Detectives Malcolm en Reynolds in de boeken, wat een duidelijke verwijzing is naar Captain Malcolm Reynolds uit de serie Firefly en film Serenity, wiens rol door niemand minder dan Castle-acteur himself, Nathan Fillion, gespeeld werd).

Om meer over de boeken en het meta-gevoel van Castle te lezen, zie ook mijn Engelse blog hierover.

Veronica Mars is back… on paper
In mijn eerdere blogs heb ik het al wel eens over de serie Veronica Mars gehad en hoe de serie, na vele jaren, eindelijk een vervolg kreeg in een film. Dat was echter niet het enige, want er is pas geleden ook een boek uitgekomen: Veronica Mars – The Thousand-Dollar Tan Line. Zeker als fan van de serie is het heerlijk om opnieuw te kunnen genieten van bekende personages. Hiervoor hoef je niet eens de serie of de film gezien te hebben, maar als je deze wel kent, is het des te leuker. Zo zijn er kleine verwijzingen, zoals een personage die slechts in een aflevering centraal stond en nu meerdere keren terug komt. Ook pakt het boek verschillende verhaallijnen op die in de film werden geïntroduceerd, zonder deze af te ronden of verder uit te diepen. Hoewel ik het eerste boek inmiddels al uit heb, heb ik weer iets om naar uit te kijken. Het boek was namelijk zo’n succes dat we als ‘backers’ afgelopen week het bericht kregen dat er een tweede boek, Mr. Kiss and Tell, uit gaat komen. Het is dus nog even wachten, maar deze personages blijven alive and kicking!

2 Blog Als je niet kunt kijken… dan ga je lezen! (Immy Verdonschot)

Buffy boeken
En er is natuurlijk niets waar ik zo van kan genieten als verhalen die zich afspelen in de Buffyverse. Tijdens de serie kwamen al vele boeken uit, die ik nog steeds niet allemaal gelezen heb. Hierbij kun je denken aan kleine pockets, maar ook hele novels en zelfs academische boeken. Hoewel de serie na zeven seizoenen in 2003 al gestopt is en dus inmiddels al tien jaar niet meer op de buis, kunnen we toch genieten van wat erna kwam. Zo is in samenwerking met Joss Whedon, de bedenker van de serie, het verhaal voortgezet in comics. Deze zijn zo succesvol dat er niet alleen een seizoen acht volgde, maar inmiddels zijn ze al begonnen met het tiende seizoen! Daarnaast is in de comic book wereld genoeg ruimte voor spin-offs. Zo heeft niet alleen Angel zijn eigen comic reeks, maar ook Spike, Illyria en Angel & Faith. Mocht je nou toch liever series kijken, dan is de eerste helft van seizoen acht uitgebracht als motion comic. Kortom: Nog genoeg materiaal om te kunnen genieten van de avonturen van de Scoobies.

Ik heb natuurlijk bepaalde voorkeuren. Zo zijn de series die ik hierboven beschreven heb ook echt mijn favoriete series of all time. Maar er is natuurlijk meer. Veel meer. Hoewel in bovengenoemde voorbeelden de boeken uit de series zijn voortgekomen, gaat het vaker de andere kant op. Zo zijn series als The Vampire Diaries, The Secret Circle, Pretty Little Liars en The Witches of East End gebaseerd op boeken. Haven is los gebaseerd op ‘The Colorado Kid’ en laten we ook de verschillende moordzaken niet vergeten: Zowel Rizzoli & Isles als Bones zijn series die zijn voortgekomen uit boeken, namelijk die van Tess Gerritsen en Kathy Reichs. Zo zijn er natuurlijk nog vele meer te noemen. Maar dit is in ieder geval een behoorlijke verzameling van verhalen die je in ieder geval op vakantie of lekker thuis de zomerperiode door laten komen.

Xoxo,

Immy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box