In beeld: Joan Rivers (Chard van den Berg)

Share Button

In beeld: Joan Rivers (Chard van den Berg)Vorige week zijn de Golden Globes uitgereikt. Het echte hoogtepunt van die avond was natuurlijk de speech van Oprah Winfrey. Verder was de award show leuk om te zien, maar ik miste toch één persoon; Joan Rivers. De comédienne die jarenlang op de rode loper bekendheden interviewde over wat diegene had aangetrokken. Haar afwezigheid komt overigens door haar overlijden in 2014. Ze stond bekend om haar grove humor, haar New Yorkse accent en haar vele plastische chirurgische ingrepen. Hier volgt een terugblik op haar carrière als presentatrice en vooral als pionier op komisch vlak.

 Joan Rivers werd geboren op 8 juni 1933 in New York. Haar carrière begon pas echt aan het einde van de jaren 50. Ze trad op als comédienne in lokale comedy-clubs, terwijl ze eigenlijk actrice of toneelspeelster wilde worden. De wereld van de komedie was echter hard, waardoor ze lastig aan werk kon komen. Dit kwam mede doordat de wereld  van de komedie gedomineerd werd door de mannen.

Haar grote doorbraak kwam pas echt in 1965 bij NBC’s The Tonight Show gepresenteerd door Johnny Carson. Eerst was ze in de show te zien als gast, maar daarna verscheen ze vaker en vaker. Joan en Johnny werden tevens vrienden. Ze werd de eerste comédienne die zowel van mannen en vrouwen waardering kreeg. Na verloop van tijd mocht ze zelfs het programma af en toe overnemen van Carson. De kijkcijfers waren zelfs hoger toen zij het programma presenteerde.

Het invallen en optreden in The Tonight Show deed ze ongeveer 20 jaar. Want in 1986 kreeg ze namelijk een contract aangeboden van een concurrerend televisiestation; het nieuwe FOX. Ze besloot het contract te tekenen en kreeg zo haar eigen late avond televisieprogramma. Hierdoor moest ze concurreren met The Tonight Show. Johnny Carson was niet blij met de concurrentie en voelde zich verraden. Hij besloot nooit meer een woord met Joan Rivers te wisselen en negeerde haar volledig. Ondanks de hoge verwachtingen werd het programma van Rivers een flop en dus werd ze van de buis gehaald. Hierdoor kon ze nergens naartoe, had geen werk meer en tot overmaat van ramp pleegde haar man zelfmoord.

Aan het einde van de jaren 80 herstelde haar carrière. Toch bleef ze verbannen van het grote podium (late avond) en moest het daarom altijd doen met  programma’s rond 4 uur. Vanaf de midden jaren 90 mocht ze echter toch weer optreden in andere late avond programma’s, maar wel altijd als gast.  Ook presenteerde ze van 1997 tot 2014 het programma Fashion Police, waarin ze bekendheden op humoristische wijze kledingadvies gaf. Dit programma presenteerde ze tot en met het einde van haar leven. De relatie met Carson bleef nog steeds geruïneerd en zou nooit meer goed worden.

Op 28 augustus 2014 onderging Rivers een operatie aan haar keel, waarbij complicaties optraden. Daardoor werd ze overgebracht naar een ziekenhuis, waar ze na een hartstilstand kunstmatig in leven werd gehouden. Uiteindelijk werd Joan Rivers overgebracht naar de intensive care waar ze op 3 september, op 81 jarige leeftijd, overleed.

Wat mij betreft gaat Joan de geschiedenis in als een voorbeeld voor alle comédiennes. Zij is namelijk degene die alle deuren heeft geopend in een wereld die door mannen werd gedomineerd.

Chard van den Berg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box